KORONAVIRUS

Na ove četiri vrste prehrambenih proizvoda otkriven koronavirus

Centri za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC) i Svjetska Zdravstvena Organizacija (WHO) navode da je mogućnost za zarazu putem hrane, odnosno dodirivanjem kontaminiranih površina jako rijetka te da je glavni način širenja covida-19 i dalje bliski kontakt.

Međutim, slučajevi kontaminacija u tvornicama za preradu i pakiranje hrane potaknuli su vlade i zdravstvene zajednice da istraže taj problem. Kina je utvrdila da su tragovi virusa pronađeni na nekoliko uzoraka uvezenog mesa i morskih plodova iz Latinske Amerike i Europe. Ispitivanjima su ustanovili da virus može preživjeti na sirovoj hrani i njenom pakiranju nekoliko dana, pa čak i semicu.

Nakon toga se pojavilo još nekoliko sličnih slučajeva, a svima je bilo zajedničko to što je virus pronađen na smrznutoj ili rashlađenoj hrani pa se čini da niska temperatura omogućava virusu da preživi. Nekoliko je ovakvih slučajeva do sada otkriveno.

Losos

U junu su kineske vlasti pratile niz slučajeva koronavirusa do restorana u Pekingu. U prvim izvještajima navodi se kako se virus navodno proširio iz daske za rezanje hrane koja se koristila za pripremu sirovog lososa.

Nova studija s poljoprivrednog sveučilišta Južne Kine i poljoprivredne akademije Guangdong u Guangzhou potvrdila da su na smrznutim uzorcima lososa otkriveni tragovi virusa. Istraživači tvrde da je virus preživio do osam dana na temperaturi manjoj od 4°C.

Pileća krilca

U augustu su kineske vlasti izvijestile da su pronašle tragove virusa na smrznutim pilećim krilima iz Brazila. Meso je testirano tokom graničnog pregleda u gradu Shenzhen. Srećom, nijedan slučaj zaraze među ljudima nije povezan s proizvodima, a medicinski stručnjak s kineskog sveučilišta u Hong Kongu pretpostavlja da su čestice virusa vjerojatno došle iz ambalaže mesa.

Škampi

Još jedna latinoamerička zemlja povezana s kontaminiranom hranom bila je Ekvador. U kineskoj pokrajini Anhui utvrđeno je kako zamrznuti škampi uvezeni iz ove zemlje imaju tragove virusa na pakovanju.

Svinjsko meso

U studiji iz Irske i Singapura kojom se ispituje stopa preživljavanja koronavirusa na nekoliko vrsta mesa, uključujući svinjetinu, utvrđeno je da je virus preživio najviše tri sedmice nakon kontaminacije na rashladnim uzorcima (4 °C) i smrznutim uzorcima (–20 °C i –80 °C). Istraživači su izjavili da, iako je rizik od prijenosa na ljude u takvim slučajevima minimalan, i dalje postoji potencijal za izbijanje bolesti, prenosi EatThis.


Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku sa dešavanjima na Kosovu i šire zapratite našu Facebook Stranicu i naš Instagram Profil

Više iz rubrike

Back to top button