KORONAVIRUS

VIJEST KOJU SVIJET ČEKA S NESTRPLJENJEM: Vakcina AstraZenece biće spremna već u decembru!

Izvršni direktor farmaceutskog diva AstraZeneca objavio je u subotu da bi vakciona protiv koronavirusa moglo biti spremno za upotrebu krajem decembra.

“Regulatori stalno rade s našim podacima. Budu li brzi, kad budemo spremni možemo početi vakcinisati ljude krajem decembra”, rekao je Pascal Soriot, a prenosi švedski list Dagens Nyheter.

Anglošvedski proizvođač lijekova u suradnji s britanskim Univerzitetom Oxford razvija vakcinu protiv koronavirusa i upravo se njihov rad svrstava među one koji najviše obećavaju u utrci za lijekom protiv pandemije covida-19.

“Možda nikad nećemo zaraditi novac tom vakcinom, niko ne zna koliko često ćemo morati vakcinisati”, rekao je Soriot pa objasnio: “Bude li vakcina vrlo efikasna i ako će štititi ljude mnogo godina i bolest nestane, onda tržišta neće biti”.

Međutim, mnogi stručnjaci vjeruju da će biti potrebno ponovno vakcinisanje.

“Ako se to bude moralo raditi svake godine, tad možemo zarađivati na vakcini od 2022.”, izjavio je.

Vakcina je u septembru ušla u treću fazu ispitivanja, no moralo je privremeno biti zaustavljeno zbog zdravstvenih tegoba jednog volontera u Britaniji, ali je poslije nastavljeno.

Evropska unija, Sjedinjene Države, Velika Britanija, Japan i Brazil potpisali su prve ugovore s AstraZenecom za isporuku vakcine bude li ona odobrena.

https://youtu.be/PbTQyh3hVQM

BalkanPlus


Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku sa dešavanjima na Kosovu i šire zapratite našu Facebook Stranicu i naš Instagram Profil

Više iz rubrike

Back to top button