Region

Bidena tada nisu slušali: Miloševiću, vi ste prokleti ratni zločinac, Mladić nije ništa bolji od Himmlera!

Predsjednički kandidat demokrata Joe Biden veliki dio svoje političke karijere bio je senator iz Delawarea. U Senat je izabran 1973, a najviše se bavio vanjskom politikom.

Aktivno je učestvovao u formiranju američke politike prema raspadu Jugoslavije i ratovima koji su uslijedili na našim prostorima, što znači da Biden odlično poznaje Balkan. A to znači puno za politiku SAD-a prema našoj regiji.

Biden se, prije većine drugih, zalagao za vojnu intervenciju protiv Slobodana Miloševića. Kao član Odbora za vanjske poslove u aprilu 1993. na sedam dana je otputovao u Evropu kako bi iz prve ruke stvorio sliku o ratovima tokom raspada Jugoslavije.

U okupiranom Sarajevu sastao se s Alijom Izetbegovićem, tadašnjim predsjednikom Predsjedništva BiH, a u Beogradu je razgovarao sa Slobodanom Miloševićem i osuđenim ratnim zločincem Radovanom Karadžićem.

Biden je s Miloševićem imao trosatni sastanak u Beogradu, na kojem ga je navodno nazvao “prokletim ratnim zločincem”, kako je kasnije tvrdio. To je ponovio i u svom kasnijem govoru u Senatu 1995. godine.

– Mladić je ratni zločinac. Nije ništa bolji od Himmlera, ništa bolji od Goebbelsa. On je ratni zločinac! Karadžić je ratni zločinac. I mogu još dodati da je i čelnik Srbije Milošević također ratni zločinac, iako on jedini još nije optužen – dio je citiran iz njegovog govora.

– Čujem kako neki ovdje ustaju i pitaju se koji je naš interes. Recite mi zašto nemamo moralni interes zaustaviti međunarodnu agresiju Srbije, koja prelazi rijeku Drinu u drugu zemlju, priznatu u Ujedinjenim nacijama, i učestvuje u genocidu – dodao je u tom govoru Joe Biden.

Saznanja s tog putovanja Biden je sažeo u izvještaju na ukupno stotinu stranica pod naslovom – Odupiranje agresiji.

Dopisnik Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ) Michael Martens u jednom svom nedavnom tekstu kaže da je “taj izvještaj izuzetno jasan i dalekovidan”.

– Vidovitost Bidenove analize najjasnije se vidi u jednoj sporednoj rečenici, koja se retrospektivno čini gotovo proročanskom: Biden upozorava da će, ako Zapad ne bude djelovao – Srebrenica, mali grad u istočnoj Bosni, za koji u to vrijeme gotovo niko nije čuo – postati Guernica našeg doba. Biden je ovu rečenicu napisao dvije godine i tri mjeseca prije genocida u kojem su trupe pod komandom generala Ratka Mladić́a ubile više od 8.000 bosanskih muslimana i na svjetsku mapu strahota koje su skrivili ljudi upisale ime Srebrenica – piše FAZ.

– Da su vlade zemalja NATO-a u to vrijeme slijedile Bidenove preporuke, mogli su se izbjeći strašni pokolji i deseci hiljada mrtvih na Balkanu. Ali prijedlozi senatora postali su primijenjena politika tek godinama kasnije – navodi FAZ.

Srpski nacionalisti se nadaju da će Trump ostati predsjednik. Većina muslimana na Balkanu drži palčeve Bidenu. Obje strane imaju dobre razloge za svoj stav, pisao je pod naslovom “Joe Biden i genocid” Frankfurter Allgemeine Zeitung u opširnom članku.

Iako drugi zapadni političari 1993. nisu mogli ili nisu htjeli stvarati razliku između žrtava i počinitelja, a za velikosrpsku kampanju protjerivanja su mogli ponuditi samo priče o diplomatskim pregovaračkim rješenjima, Bidenova analiza je bila kako jasna tako i tačna: “Na Balkanu se dobro naoružana srpska vojska bori protiv jedva naoružanih Hrvata i bosanskih Muslimana, kojima Zapad dodatno otežava obranu perverznim embargom na oružje. To se mora promijeniti.”

Biden se pozvao na (već tada bivšu) britansku premijerku Margaret Thatcher, koja je tražila vojnu intervenciju Zapada protiv srpske agresije. Ko hoće mir na Balkanu, mora se pripremiti za rat, rekao je Biden:

-Sjedinjene Države moraju voditi Zapad u odlučnom odgovoru na srpsku agresiju, počevši od zračnih udara na srpsku artiljeriju širom Bosne i na jedinice Jugoslavenske narodne armije u Srbiji koje su bile umiješane u ovaj međunarodni zločin. Zapadne snage trebale bi uništiti svaki most preko Drine preko kojeg srpske vlasti nastavljaju opskrbljivati bosanske Srbe – citira FAZ izvještaj iz 1993.

Jer, iz straha od moguće odmazde nad preopterećenim i loše naoružanim plavim kacigama u Bosni, Zapad dugo nije reagirao na srpske pokolje koji su se redali, jedan za drugim.

– Zbog toga je Izetbegović Bidenu na sastanku u bunkeru u Sarajevu rekao – ako trupe UN-a ne mogu zaštititi sebe ni Bosnu, nego samo sprječavaju Zapad da izvrši zračne udare na srpske artiljerijske položaje, onda bi bilo bolje da se potpuno povuku. Biden je na to gledao slično: Ili naoružati plave kacige kako bi mogle braniti sebe i Bosance, ili iz temelja preispitati tu misiju – navodi FAZ.

Na drugom mjestu u izvještaju Biden zapadnu politiku u Bosni ponovo izričito naziva nerealnom, pa čak i perverznom. Takva politika prije ili kasnije prijeti da dovede do toga da se rat proširi i na druga područja, upozorava on i razvija stravičan scenarij:

– Ako ne budu spriječeni, Milošević i njegovi srpski poslušnici u Prištini započet će čišćenje Kosova protjerivanjem kosovskih Albanaca u Makedoniju i Albaniju – navodi.

Ovim je Biden precizno predvidio ono što dogodilo 1999. i konačno, poslije dugogodišnjeg odlaganja izazvalo intervenciju NATO-a protiv Srbije i Crne Gore.

Ali 1993. zapadna vojna intervencija još je bila daleko, pa je Biden izjavio da će “Milošević i barbarstvo kojim dirigira nastaviti da djeluju pod kišobranom Nevillea Chamberleina ako Zapad ne promjeni kurs”.

Biden je ovu opasku o opasnosti politike smirivanja kombinirao s preporukom da Washington povuče sve diplomate iz Beograda i tako bude primjer ostalim zapadnim državama. Prigovor da se moraju održavati kanali komunikacije s glavnim pokretačem rata Miloševićem, Biden je odbacio kao naivan ili ciničan: “Komunikacija s Miloševićem nema nikakvu vrijednost. Nije važno što on kaže. A što radi, to vidimo”, napisao je on imajući u vidu srpsku osvajačku politiku praćenu lažnim pričama o miru iz Beograda.

Srpski nacionalisti Bidena smatraju dokazanim neprijateljem Srbije, piše FAZ, a pozivajući se na to kako je to uoči Bidenovog posjeta Beogradu 2016. zaključila Srpska radikalna stranka, bivši politički dom Aleksandra Vučića, predsjednika Srbije.

Razumljivo je da političar s Vučićevom prošlošću, koji je, između ostalog, radio kao ministar propagande u Miloševićevom režimu tokom rata na Kosovu 1999, ne bi volio da Biden postane američki predsjednik, pisao je nedavno FAZ.

– Glupo je doduše izjednačavati Vučića sa Miloševićem, kao što to čine dijelovi srpske opozicije koja je i inače bez ideja, ali tačno je ovo: retorički dobro obučeni Vučić je za samo nekoliko godina od Srbije koja je bila donekle funkcionalna demokracija, napravio predsjedničku demokraciju koju on kontrolira.

Njemu je svakako u interesu da ga ocjenjuju prema riječima, a ne prema djelima. U Evropi mu to još uvijek izuzetno dobro uspijeva. Ali Joe Biden, koji je kao američki potpredsjednik dva puta dolazio na Balkan, prati igru koja se tamo igra, i to ne od jučer – zaključio je FAZ.

BalkanPlus


Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku sa dešavanjima na Kosovu i šire zapratite našu Facebook Stranicu i naš Instagram Profil

Više iz rubrike

Back to top button