Svijet

Zbog Makronove izjave o Muslimanima, Pakistan počeo bojkot svih proizvoda Francuskog porijekla

Pakistanski premijer Imran Kan rekao je danas da je francuski predsjednik Emmanuel Makron “napao Islam podstičući prikazivanje karikatura na kojima je prikazan poslanik Muhammed s.a.w.s.“

Kanovi komentari uslijedili su nekoliko dana nakon što je Makron odao počast francuskom nastavniku historije kojem je islamistički radikal odsjekao glavu, jer je na času o slobodi izražavanja učenicima pokazao karikaturu sa likom poslanika Muhammeda s.a.w.s.

– Nažalost, predsjednik Makron je odlučio da namjerno provocira muslimane, uključujući i svoje građane, podstičući prikazivanje bogohulnih karikatura čija su meta Islam i naš poslanik s.a.w.s. – napisao je Kan na Twitteru.

Makron je rekao da je učitelj heroj i da „islamisti predstavljaju prijetnju državi“.

Kan je rekao da je Makron mogao pokazati “iscjeliteljski dodir” tako što bi uskratio prostor ekstremistima, ali je umjesto toga “odlučio da podstakne islamofobiju napadajući Islam, a ne teroriste koji vrše nasilje, bili to muslimani, oni koji zagovaraju supremaciju bijele rase ili nacistički ideolozi”.

– Napadajući islam, očigledno bez ikakvog razumijevanja za njega, predsjednik Makron napao je i povrijedio osjećanja miliona muslimana u Evropi i širom svijeta – dodao je Kan, prenosi Srna. 

Makrona ovih dana žestoko napada i turski lider Redžep Tajip Erdoan (Recep Tayyip Erdogan).

Osim toga, širom muslimanskog svijeta počeo je bojkot francuskih proizvoda. 

Makron je također nedavno izjavio da je “islam u krizi”.


Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku sa dešavanjima na Kosovu i šire zapratite našu Facebook Stranicu i naš Instagram Profil

Više iz rubrike

Back to top button