Vijesti

Hoti poručio Lajčaku: Nema razmjena teritorije i diranja u unitarni karakter Kosova

Premijer Avdulah Hoti je poručio specijalnom izaslaniku EU za dijalog Miroslavu Lajčaku, da je Kosovo uspostavilo principe u dijalogu, i da se neće dirati teritorijalni integritet i unitarni karakter Kosova, prenosi Ljajmi.

Premijer nije želeo da komentariše da li će doći do ustavnih izmena ili ne, kao što je tražio Lajčak, već da sporazum treba da bude sveobuhvatan i obavezujući i da se bavi svim pitanjima između Kosova i Srbije, u prvoj tački o recipročnom priznanju.

„Upoznati ste sa principima koje smo postavili za proces dijaloga u kojem se neće razgovarati o pitanju teritorijalne razmene i to je sklonjeno sa pregovaračkog stola. Drugi princip je da se neće dirati unitarni karakter Kosova i da sporazum treba da bude sveobuhvatan i obavezujuć i da se bavi pitanjima između dve zemlje, a na prvom mestu recipročnim priznanjem. Mi smo u procesu dijaloga i zadovoljan sam sa dosadašnjim napretkom, držimo se principa i njih poštuju i naši međunarodni partneri i posrednik u dijalogu“, rekao je Hoti.

Govoreći o tački iz vašingtonskog sporazuma koja se odnosi na Gazivode, rekao je da u Prištini boravi grupa stručnjaka iz Amerike.

„Grupa stručnjaka iz Amerike nalazi se na Kosovu. Oni istražuju sve potrebne modalitete kako bi izradili studiju izvodljivosti“, rekao je Hoti nakon posete opštini Klina.

BalkanPlus


Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku sa dešavanjima na Kosovu i šire zapratite našu Facebook Stranicu i naš Instagram Profil

Više iz rubrike

Back to top button