Vijesti

Deset eura za međunarodnu vozačku dozvolu koja se ne priznaje

Početak izdavanja međunarodnih vozačkih dozvola od strane Ministarstva unutrašnjih poslova (MUP) na Kosovu izazvalo je zbunjenost, jer postoje nedoumice da je ona priznata van Kosova.

Agencija za civilnu registraciju Ministarstva unutrašnjih poslova je 14. oktobra službeno započela da izdaje međunarodne vozačke dozvole.

Zvaničnici MUP-a su naveli da će građani Kosova taj dokument moći da koriste u “nekim država”, dok Kosovo ne postane potpisnica međunarodne konvencije o vozačkim dozvolama.

Nolj Dedaj, stručnjak za bezbednost na putevima navodi da međunarodna vozačka dozvola koju izdaje Agencija za civilnu registraciju Ministarstva unutrašnjih poslova Kosova, a koja košta 10 evra, ne važi i nije priznata ni u jednoj evropskoj zemlji.

Naglašava da je odluka o izdavanju ovog dokumenta greška Ministarstva koja, kako kaže, pokazuje i neprofesionalnost.

“Kosovo još nije potpisnik Bečke konvencije o vozačkim dozvolama. Nismo čak ni član Ujedinjenih nacija i to su dva glavna elementa koja nas sprečavaju da vozimo kroz zemlje EU”, napominje Dedaj.

On naglašava da Kosovo nije član nijednog regionalnog, evropskog ili svetskog udruženja koje priznaje kosovsku vozačku dozvolu.

“Ako građani Kosova [međunarodnu vozačku dozvolu] pokažu u Nemačkoj ili negde drugde, ona će im biti oduzeta i bojim se da će to imati posledice i po građane”, rekao je Dedaj.

Sa druge strane, generalni direktor Agencije za civilnu registraciju Bekim Hodža (Hoxha) kaže da se počelo sa izdavanjem međunarodnih vozačkih dozvola jer to Zakon predviđa.

“Nakon nekoliko zahteva građana koji žive u azijskim i afričkim zemljama, gde se traži da imate ovu vozačku dozvolu, pozivajući se na Zakon [o vozačkoj dozvoli], pokušali smo da uredimo ovo pitanje i da to građanima omogućimo. Ali to ne znači da mi, u bliskoj budućnosti, nećemo biti deo konvencije i da će one biti međunarodno priznate”, kaže Hodža.

Građani Kosova koji rade ili studiraju u zemljama poput Iraka, Avganistana, Uzbekistana, Saudijske Arabije i drugih, su tražili da im se omogući dobijanje međunarodne dozvole.

Međutim, Hodža navodi da ne zna da li će te države prihvatiti taj dokument.

“Nemamo zvanične informacije da se dozvola priznaje”, navodi on.

Takođe, Hodža napominje da Agencija za civilnu registraciju radi na tome da postane član relevantnih mehanizama koji će priznati međunarodnu dozvolu izdatu od strane kosovskih vlasti.

Građani Kosova, koji žive u nekoj od evropskih zemalja, ne mogu da koriste običnu kosovsku vozačku dozvolu u tim zemljama duže od šest meseci.

Radio Slobodna Evropa


Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku sa dešavanjima na Kosovu i šire zapratite našu Facebook Stranicu i naš Instagram Profil

Više iz rubrike

Back to top button