Vijesti

Holandija i Francuska se i dalje protive ukidanju viza za građane Kosova

Poslednjih godina često je najavljivano ukidanje viza za kosovske građane to se do danas nije desilo. Jasno protivljenje tome izrazili su Francuska i Holandija, prenosi Ekonomija Onlajn.

Protivljenje Francuske i Holandije liberalizaciji viznog režima za Kosovo pojasnili su ovog ponedeljka premijer Mark Rute i holandski ministar spoljnih poslova , Stef Blok, koji je napisao pismo grupi članova Evropskog parlamenta, koji su tražili slobodno kretanje za građane Kosova.

“Završetak sudskih procesa u slučajevima povezanim sa organizovanim kriminalom i korupcijom i dalje su važna, jer su to ključ standarda”, navodi se u pismu.

U ovom pismu izražena je zabrinutost zbog migracija, a posebno jačanja vladavine prava, Francuska je jasno izjavila da Kosovo još uvek nije ispunilo kriterijume za liberalizaciju viznog režima, a francuski ambasador na Kosovu rekao je da je ta zemlja zajedno sa nekoliko drugih država članica veruje da Kosovo u ovoj fazi još nije ispunilo sve uslove.

Dalje je spomenula slučajeve dve države kojima su vize ukinute, kao i to da se Francuska suočava sa migracijom iz Gruzije i Albanije, i da im to pravi velike probleme, što je Francusku učinilo opreznijom kada je u pitanju liberalizacija viza.

Kosovo Online


Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku sa dešavanjima na Kosovu i šire zapratite našu Facebook Stranicu i naš Instagram Profil

Više iz rubrike

Back to top button